«Мозаїка зеленого тижня» (До свята Трійці)

2021-06-15

/Files/images/IMG_20210613_122820.jpg

Найпоетичніше і надзвичайно давнє свято, що пов’язується з природою, - Трійця. Плетення вінків, приготування гілок та квітів для клечання житла, поминання предків – все це дійства Трійцевого тижня. Тиждень перед Трійцею – зелений ( інші назви – клечальний, русальний. Це свято квітів, трав і рум’яного літа.

На п’ятидесятий день після Великодня, обов’язково в неділю, святкується Трійця. Нагадаємо: свята Трійця – це Бог - отець, Бог – син і Святий Дух. Цього річ свято припадає на 20 червня, а Зелений тиждень починається з четверга. Основа троїцької обрядовості – культ рослинності.

Трійця - таке миле свято. Бо в ці дні людина і природа ніби зливаються воєдино, а помешкання тих, хто не полінувався уквітчати його гілками, квітами й травами, перетворилось на цілий тиждень на зелений куточок природи, в якому жити, дихати і спати легко.

З приводу народознавчого свята в інформаційно – краєзнавчому відділі КЗК «Апостолівська міська бібліотека» провідним бібліотекарем Байрак Л.І. підготовлено відео етнографічний нарис «Мозаїка зеленого тижня» ( До свята Трійця) та виставку – інсталяцію даної тематики.

На виставці яка діє в інформаційно – краєзнавчому відділі, представлені різні літературні жанри, що знайомлять читачів з історією і традиціями святкувань Трійці: витоки, звичаї та обряди святкування у різних регіонах, символіка, повір'я, атрибутика. Вашу увагу привернуть: книжкові видання Олекси Воропай «Звичаї нашого народу», Василя Скуратівського «Український рік», етнокультурологічні нариси «Українці: Свята, традиції, звичаї» присвячені традиційному буттю пересічного українця та культури українського народу; народознавчо-літературознавчий матеріал періодичних видань також «Українське народознавство», «Православні свята та народні звичаї» та багато інших цікавих видань.

Отож, запрошуємо всіх бажаючих переглянути виставку. Без сумніву вона зацікавить читачів різного віку, особливо тих, кому не байдужа духовна спадщина і культура українського народу. Ознайомившись з літературою, якою наповнена виставка, читач матиме можливість краще зрозуміти себе та пізнати обрядовість народознавчих свят.

Кiлькiсть переглядiв: 82

Коментарi