• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини бібліотеки
  • «Новеліст, повістяр і романіст» (до 130-річчя від дня народження П.Й. Панча (Панченко) (1891-1978), українського письменника - 4 липня)

«Новеліст, повістяр і романіст» (до 130-річчя від дня народження П.Й. Панча (Панченко) (1891-1978), українського письменника - 4 липня)

2021-07-01

/Files/images/panch-petro-yosypovych_1.jpg

Петро Панч – новеліст, повістяр і романіст, автор казок для дітей. Свої перші твори опублікував тоді, коли йому було тридцять років, коли мав за плечима життєвий досвід.

Основною ознакою Панчевих творів є народність.
Змалку заполонили душу майбутнього письменника любов до рідної землі, її чарівної природи, чудових пі­сень, влучної і мелодійної мови. Скарби ці потім розси­пались дорогоцінним намистом по сторінках його творів.
Але найбільше відчувається в творах письменника любов до людей (навіть уже в перших творах − любов до простого, неосвіченого, наляканого життям селянина-незаможника) і віра в людину, в її високі духовні можливо­сті. Від уваги до "маленької" людини до усвідомлення величі народу, багатої історії його героїчної боротьби − такий творчий шлях Петра Панча.
Письменники, критики, літературознавці, яким дове­лось зустрічатись з Петром Панчем, неодноразово зга­дували, з якою відповідальністю, серйозністю і вимог­ливістю ставився він до дитячої літератури. Петро Йоси­пович говорив, що, тільки працюючи над дитячими тво­рами, він вперше з великою гостротою відчув надзви­чайну відповідальність за кожну фразу, за кожний об­раз, за кожне слово.
Письменник поважав в дітях не тільки людей .май­бутнього, але й бачив у кожній дитині частку суспіль­ства сьогоднішнього, якій можна і треба доручати важ­ливі справи. Одна з таких справ, на його думку,− берег­ти історичну пам'ять народу. Петро Йосипович радив дітям записувати "з уст старих, бувалих людей розпові­ді про своє село, район, місто, про історію краю, сього­днішні славні діла..."
Стали хвилюючим художнім матеріалом для пізнан­ня історії країни, нашого суспільства і ті життєві спосте­реження і роздуми, які залишив нам у спадщину Петро Йосипович Панч.

Відео-презентація підготовлена бібліотекарем відділу абонементу Тимошенко В.С. та розміщена на нашій сторінці у Фейсбуці.

Кiлькiсть переглядiв: 60

Коментарi