• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини бібліотеки
  • «Чорний ворон» (до 70-річниці від дня народження В.М. Шкляра, українського письменника, лауреата Шевченківської премії)

«Чорний ворон» (до 70-річниці від дня народження В.М. Шкляра, українського письменника, лауреата Шевченківської премії)

2021-06-09

/Files/images/василь шкляр.jpg

10 червня виповнюється 70 роківВасилю Миколайовичу Шкляру. З нагоди відзначення ювілею бібліотекар кафедри юнацтва Юлія Рибалкіна до Вашої уваги підготувала відео-огляд-мандрівку «Чорний ворон». Народився письменник в селі Ганжалівка на Черкащині. Пізніше родина переїхала до міста Звенигородки, де Василь закінчив 10-річну школу зі срібною медаллю. Потім він вступив на філологічний факультет Київського університету, але диплом про вищу освіту отримав у Єреванському університеті.

Довгий час займався журналістикою. Друкувати свої твори почав ще школярем, з 1967 року, "Перший сніг" (1976), "Живиця" (1982), "Черешня в житі" (1983), романи "Праліс" (1986), "Ностальгія" (1989), "Ключ" (1999), "Елементал" (2001), "Кров кажана" (2003), "Залишенець" ("Чорний Ворон", 2009) та ін.

У Холодному Яру вперше в нашій історії автору "Чорного Ворона" було вручено Народну Шевченківську премію. Грошовий еквівалент нагороди – 260 000 грн., які письменник переказав у фонд екранізації роману "Чорний Ворон".

Сьогодні Василя Шкляра називають батьком українського бестселера. Кожен його роман викликає неабиякий резонанс у суспільстві, його твори перекладено багатьма мовами, зокрема англійською, болгарською, вірменською, шведською, словацькою, російською та іншими.

Василь Шкляр – лауреат багатьох літературних премій. Зокрема, «Золоте перо», «Золотий Бабай», за найкращий гостросюжетний роман, «Коронація слова», перша премія в номінації «Роман», «Спіраль століть», міжнародна премія в жанрі фантастики у номінації «За найкращу україномовну фантастику».

Василь Шкляр − один з найвідоміших, читаних і «містичних» сучасних українських письменників. Його біографія сповнена пригод і романтики – їх Шкляр переносить і на сторінки своїх книг…

Кiлькiсть переглядiв: 74

Коментарi